torstai 29. tammikuuta 2015

Operation: Lumikammi

Lumikammi, mietteet ja ohjeet

Pitkällisen odottamisen jälkeen on vihdoin lunta satanut sen verran, että voimme ottaa revanssin lumikammissa yöpymisen suhteen. Edelliskerran kammissa yöpymistä kokeiltiin erätaito-kurssilla vuonna ?2005?, mikä epäonnistui ohjaajan lyötyä lapion katosta lävitse ja koko paskan sortumista Riston ja ohjaajan päälle. "Nukkuminen" suoritettiin sitten jäljelle jääneiden seinien suojissa. 

Kyseisen yöpymisen päivämäärää oli hankala lyödä etukäteen lukkoon, koska Etelä-Suomessa olosuhteet muuttuvat jo viikon sisällä suhteellisen useasti.
Mutta siihen tuli kaikkien onneksi muutos.
Viime perjantaina tallustelimme ennalta hyväksi havaittua paikkaa kohti, avuksi saatiin eräs "uuttera" "lapiomies", Jonne. 

Työhön siitä!!


Ville ja Jonne kun ryhtyivät lapiohommiin, niin Risto alkoi kasata todella hyvällä menestyksellä nuotiota, polttopuita kun ei kannettu yhtään metsään, niin joutui tyytymään metsän valmiiksi märkiin, jäisiin ja useasti mätiin antimiin. Lumikasan lapioimisessa meni puolestatoista tunnista kahteen tuntiin, koska minkäänlaista kiirettä meillä ei asian kanssa ollut. Jätettiin kasa painumaan yön ajaksi.

Kammi, korkeutta noin 2 metriä

Seuraavana päivänä samoihin aikoihin mentiin tutkailemaan, että mitä olimme saaneet aikaiseksi. Puuterilumi oli hienosti kovettunut yön aikana, ja nyt tökimme tikkuja(30cm) ympäri kammia, jonka jälkeen ontoksi kaivaminen alkoi. Yllätyimme kaivuun aikana kuinka tilavaksi kammi loppujen lopuksi tuli, ja että se ei sortunut kesken kaiken päällemme. Meitä oli jossain vaiheessa sisällä neljä ihmistä, ja veikkailimme että kaksi olisi vielä ainakin mahtunut. Nukkumistarkoitukseen kammin tilat olisivat riittäneet noin kolmelle aikuiselle. Vuorasimme lattian kuusenoksilla ja pistimme vedet kiehumaan Primukseen. Tämä oli myös mainio tapa testata ilman riittävyys, eli Primus ja kaksi kynttilää paloivat samalla kun jauhoimme itse paskaa. Ulkona lämpötila oli suunnilleen viiden pakkasasteen tietämillä, sisällä oli mukavan lämpöinen verrattuna siihen. Lämpömittaria meille ei ikävä kyllä tullut mukaan, mutta Ville ainakin pärjäili mukavasti kolmen vuoden ajan pussilla yön yli.


Minttukaakaot sisällä lämpimässä.


How to do it

 Eli miten sen nyt tekisi, jos lumikammin haluaa. Tässä meidän ohjee, joku varmaan tekee paremmin ja omalla tyylillään. Tietysti ohjeita tarvitsee soveltaa yöpyjien määrän ja muiden tekijöiden perusteella.
  1. Kasaa lumikasa, mielummin silloin kun on paljon lunta, niin pääsee vähemmällä työllä. Suunnilleen puolipallon muotoinen kasa jonka halkaisija ja korkeus ovat vähintään 2 metriä.
  2. Odota hetki että lumi painuu kasaan, ihan muutama tunti ei riitä, vuorokausi olisi hyvä. Valitettavasti aikataulu ei tätä aina salli.
  3. Tee reilusti tikkuja, pituudeltaan noin 30 cm. Nämä tökitään kammin ulkopuolelta lumen sisään. Tikut ovat kaivasta varten, ettei vahingossa kaiva seinämästä läpi.
  4. Aloita ontoksi kaivaminen valitsemalla suuaukon paikka, mieluusti tuulen alapuolelle niin säästyy viimalta. Mitä alempana suhteessa kammin tulevaan lattiaan suuaukko on, sitä vähemmän lämpöä karkaa. Luonnollisesti mitä pienempi suuaukko, sitä ikävämpi siitä on kulkea, mutta paremmin lämpö pysyy sisällä.
  5.  Kaiva sisätilat tikkuihin asti ja lattia sopivalle korkeudelle, ei maahan asti. Lumi eristää paremmin kuin kallio.
  6.  Tee tuuletusaukko johonkin päin kammia. Hiilidioksidi jota hengittäessä vapautuu on painavempaa kuin muu ilma, joten se poistuu todennäköisesti kammin suuaukosta(ellette tehneet sitä kattoon). Itse teimme muutaman n. 15mm halkaisijaltaan olevan reiän kattoon, näppärästi vaikka suksisauvalla.
  7. Tuunaa kammista kotoista. Havut eristävät hyvin ja suojaavat istujat/nukkujat kosteudelta, joten ne ovat hyvä lisä kammiin. Sisältä tulevasta lumesta voi tehdä näppärät suojavallit suuaukon sivuille ylimääräiseksi tuulensuojaksi. Todella kylmissä olosuhteissa voi suuaukon tukkia yön ajaksi osittain, tähän tarkoitukseen kelpaa hyvin rinkka tai suuri lumilohkare.
Quinzhee valmis, nauti!
Vähäinen lumimäärä saa kaiken näyttämään hieman ryöttäiseltä
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti